Ciasta

Zimowe ciasteczka imbirowe z masą makową

2 Min. czytania
Jak minęły Święta? Moje niestety były zakichane. Owszem poczułam zapach czosnkowej szynki, mocno czosnkowej szynki. Ewentualnie trochę przypalony bigos rozochocił moje uśpione i stłumione przez chorobę kubki smakowe. Niestety w tym roku nie mogłam poczuć świąt w pełni. Dlatego wczoraj wieczorem czując lekką przeziębieniową poprawę zrobiłam sobie dogrywkę. Jako, że świąteczne ciasta zniknęły a mnie naszła ochota na drobne słodkości zagniotłam szybko ciasto, mocno imbirowe rozgrzewające ciasteczka. A do tego makowa masa. W moim domu tradycyjnie makową masę robimy na Wigilię, pełną miodu i bakalii. Pojawiła się też w tym roku, została błyskawicznie wyjedzona, przodowała w tym babcia. Na szczęście maku u nas dostatek- każdy po kolei kupował po kilogramie myśląc, że nikt inny o tym nie pomyślał. Pomyślał, stąd jedna szuflada zamieniła się w makowy skarbiec. Nadwątliłam zapasy i zrobiłam rodzinie niespodziankę. kiedy strudzeni odwiedzacze szopek-w tym roku niestety beze mnie wrócili do domu czekały na ich królewskie zapachy i smaki w postaci słodkich kanapeczek. W sam raz na godne zakończenie świątecznego weekendu. 
Składniki:
Ciasteczka imbirowe
Mąka pszenna – 300 gramów
Margaryna Palma Bielmar- 100 gramów
Masło- 50 gramów
Jajko
Cukier- 50 gramów
Proszek do pieczenia- łyżeczka
Imbir -Łyżka
Odrobina zimnej wody
Masa makowa:
Trzykrotnie zmielony mak- 2 szklanki
Miód-3 łyżki
Masło-łyżka
Dowolne bakalie- u mnie rodzynki, żurawina, daktyle,figi, orzechy włoskie, migdały, suszona morela, skórka pomarańczowa i cytrynowa
Rum-3 łyżki
Najpierw przygotowujemy ciasteczka. Siekam masło z mąką, jajkiem, cukrem i imbirem. Ugniatamy szybko kruche ciasto. Gdyby było za twarde,dodaję wodę. Kulę z ciasta odkładam na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkuję i wycinam foremkami dowolne kształty-u mnie mniejsze i większe kwiatki. Ciasteczka piekę przez 8-10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku w 185 stopniach. Studzę.
Teraz czas na masę makową. Podgrzewam masło z miodem i zostawiam na chwilę do ostudzenia, a a następnie łączę płynną masę z makiem. Namoczone w rumie bakalie dodaję do maku. Całość mieszam i przekładam do miseczki.

Teraz czas na przygotowanie kanapeczek. Na większe ciasteczko nakładam porcję masy, przykrywam ją mniejszym ciasteczkiem i dekoruję połówką orzecha. 

Ciasta czy ciasteczka?

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

44 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.