Ciasta

Różowe drożdżowe

2 Min. czytania
Ostatni dzień swojego zwolnienia postanowiłam uczcić w bardzo apetyczny sposób. Tym sposobem był zapach drożdżowego ciasta o poranku. Czy może być coś wspanialszego niż poranna krzątanina w domu, który tak zachęcająco pachnie świeżo upieczonym ciastem? No właśnie, nie może. Jako, że mam dość zimowo-wiosenno-jesiennej aury, mam dość tych infekcji i czekam na letnie dni wymyśliłam sobie drożdżowe nadziane truskawkami i twarożkiem. Jak dobrze, że w zamrażarce mam zapas wspaniałych kaszubskich owoców. Nie zdążyłam porządnie wyrobić ciasta, a moją buzię wypełnił uśmiech od ucha do ucha. Wyobraźnia podsuwała wspomnienia majowo-czerwcowych dni,kiedy wszystkie stragany i kramiki kuszą czerwonymi Malenami i niskimi cenami przy okazji. Ten zapach, letnie owsianki z owocami,kruche ciasta wypełnione słodkimi truskawkami,i kubki pełne owoców z łychą jogurtu. Czar nieco prysł gdy wyjrzałam za okno i zobaczyłam ten paskudnie szary krajobraz. Ale to tylko zmobilizowało mnie by szybciej zabrać się za ugniatanie ciasta, ułożenie na nim owoców, przetrwanie 3 kwadransów i w piecu, i już. Kakao, kawałek,porządny kawałek ciasta i mam popołudnie jak marzenie.

Składniki:
Ciasto:
1/3 opakowania świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki pszennej
200 ml mleka
100 gramów masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru kokosowego
Ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
500 gramów mrożonych truskawek
200 gramów twarożku śmietankowego
Łyżka cukru kokosowego

Dodatkowo:
2 łyżki mleka
Łyżka cukru kokosowego

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Dodaję mąkę pszenną, zostawiam zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
Roztapiam masło,chwilę studzę, dolewam mleko.W dużej misce łączę mąkę z cukrem. Dodaję ekstrakt waniliowy, dolewam „mleczne masło”. Na końcu dodaję jajka i zaczyn. Najpierw łączę ciasto łyżką, potem ugniatam ręcznie-trwa to około 15 minut. Przykrywam miskę z ciastem ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia-ciasto musi podwoić swoją objętość co trwa około godziny.

Po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, każdą lekko wałkuję. Na środek łyżką wykładam serek, posypuję go truskawkami, i cukrem kokosowym. Zwijam rolady, przekładam je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Mleko mieszam z cukrem, i polewam wierzchy rolad.
Ciasto piekę przez 40 minut w 170 stopniach.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.