Ciasta

Różowe drożdżowe

2 Min. czytania
Ostatni dzień swojego zwolnienia postanowiłam uczcić w bardzo apetyczny sposób. Tym sposobem był zapach drożdżowego ciasta o poranku. Czy może być coś wspanialszego niż poranna krzątanina w domu, który tak zachęcająco pachnie świeżo upieczonym ciastem? No właśnie, nie może. Jako, że mam dość zimowo-wiosenno-jesiennej aury, mam dość tych infekcji i czekam na letnie dni wymyśliłam sobie drożdżowe nadziane truskawkami i twarożkiem. Jak dobrze, że w zamrażarce mam zapas wspaniałych kaszubskich owoców. Nie zdążyłam porządnie wyrobić ciasta, a moją buzię wypełnił uśmiech od ucha do ucha. Wyobraźnia podsuwała wspomnienia majowo-czerwcowych dni,kiedy wszystkie stragany i kramiki kuszą czerwonymi Malenami i niskimi cenami przy okazji. Ten zapach, letnie owsianki z owocami,kruche ciasta wypełnione słodkimi truskawkami,i kubki pełne owoców z łychą jogurtu. Czar nieco prysł gdy wyjrzałam za okno i zobaczyłam ten paskudnie szary krajobraz. Ale to tylko zmobilizowało mnie by szybciej zabrać się za ugniatanie ciasta, ułożenie na nim owoców, przetrwanie 3 kwadransów i w piecu, i już. Kakao, kawałek,porządny kawałek ciasta i mam popołudnie jak marzenie.

Składniki:
Ciasto:
1/3 opakowania świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki pszennej
200 ml mleka
100 gramów masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru kokosowego
Ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
500 gramów mrożonych truskawek
200 gramów twarożku śmietankowego
Łyżka cukru kokosowego

Dodatkowo:
2 łyżki mleka
Łyżka cukru kokosowego

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Dodaję mąkę pszenną, zostawiam zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
Roztapiam masło,chwilę studzę, dolewam mleko.W dużej misce łączę mąkę z cukrem. Dodaję ekstrakt waniliowy, dolewam „mleczne masło”. Na końcu dodaję jajka i zaczyn. Najpierw łączę ciasto łyżką, potem ugniatam ręcznie-trwa to około 15 minut. Przykrywam miskę z ciastem ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia-ciasto musi podwoić swoją objętość co trwa około godziny.

Po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, każdą lekko wałkuję. Na środek łyżką wykładam serek, posypuję go truskawkami, i cukrem kokosowym. Zwijam rolady, przekładam je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Mleko mieszam z cukrem, i polewam wierzchy rolad.
Ciasto piekę przez 40 minut w 170 stopniach.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.