Zupy

Letnia zupa jarzynowa

2 Min. czytania
Z tym określeniem „letnia” to tak trochę na wyrost. Wystarczy popatrzeć na naszą nadmorską aurę i można rzec – jesienna. Ale ta zupa mimo niesprzyjającej pogody jest prawdziwie letnia i delikatna. Bogata w warzywa, zdrowa, ale jednak sycąca. Bardzo ją lubię. A wielką fanką zup nie jestem przecież. W każdym razie tę zupę szykuję z wielką chęcią. Ostatnie dni były niespodziewanie bardzo zupowe. Bo jak zimno, wieje i leje, to człowiek jakoś tak tęskni do miseczki ciepłej zupy, która koi nerwy i cóż, wymęczoną duszę. Tak mi się marzył spacerowy weekend. Nie musiało być wcale jakoś szczególnie upalnie, wystarczyłoby żeby po prostu nie padało. Ale niestety, okazało się, że moje życzenia są zbyt wydumane. Mimo to postanowiłam być odważną i wyjść na ulewne deszcze. W zasadzie pokonać trasę -drzwi-auto. To był bardzo teatralny weekend. W sobotę obejrzałam Raj dla opornych, czyli spektakl w reżyserii Krystyny Jandy ze wspaniałą Dorotą Kolak. Śmieszny, choć gorzki. Wspaniali aktorzy, i gdy nie deszcz byłoby super. Tak, bo chociaż spektakl odbywał się pod dachem, to jednak był po pokaz plenerowy. I o ile nad głową było w miarę sucho, to z boku deszcz zacinał. Ale dla fana, jak wiadomo nie ma rzeczy niemożliwych. W niedzielę zaś kolejny raz odwiedziłam nasz piękny Teatr Szekspirowski gdzie wystawiono nowość – Zakochanego Szekspira. Co prawda w tym teatrze również dach jest otwierany, ale z racji pogody nikt nie ryzykował otwierania dachu i zalania sceny. Jak więc widać nawet kiedy pada w Gdańsku jest co robić i nie trzeba się nudzić. A po artystycznych wrażeniach można zjeść porcję zupy i poczuć się jak w ósmym niebie.
Zupa z łatwością utrzyma ciepło, dzięki elektrycznemu kociołkowi, który sprawdzi się na przyjęciu.


Składniki:
1 mały kalafior
2 małe kalarepki
2 marchewki
1 mała pietruszka
30 dg groszku zielonego
1 duża cebula
2 małe kartofle
kawałek selera
2 litry bulionu
2 ziela angielskie
1 duży listek laurowy
Sól
Pieprz
Koperek
Łyżka masła

Zaczynam od przygotowania bulionu. Można przygotować go na warzywach- w tym wypadku podsmażyć na maśle albo oleju cebulę i marchewkę, zalać wodą. Ja przygotowałam wersję na dwóch skrzydełkach z kurczaka i szyi z indyka i cebuli.Gotuję około 30 minut.
Wszystkie warzywa dokładnie myję. Do bulionu dodaję pokrojone w drobną kostkę marchewkę, seler i pietruszkę –  gotuję 10 minut.
W międzyczasie kalafior dzielę na różyczki- dość drobne. Łuskam groszek, kalarepę kroję w kostkę. Do zupy dodaję kalafior i kalarepkę, gotuję kolejne 10 minut, dodaję listek laurowy i ziele. Na końcu gotowania – gdy kalafior zmięknie, dodaję groszek, masło, doprawiam solą i pieprzem, gotuję około 5 minut. Zupę podaję z dużą ilością koperku.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Zupy

Moja Minestrone

1 Min. czytania
Uwielbiam zupy, ale mój mąż tak średnio je lubi. Dlatego z zupami muszę nieco kombinować. Przy moim trybie życia, zupa to jednak…
Zupy

Azjatycka zupa na przeziębienie

25 Min. gotowania
Początek roku zaczął się przeziębieniowo. Mam nadzieję, że nie sprawdzi się tym razem wróżba- jaki Nowy Rok taki cały rok. Bo byłby…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…

68 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.