Desery

Pikantne ciasteczka z siemieniem

1 Min. czytania

Te ciasteczka robiłam już trzy razy w ciągu miesiąca, i za każdym razem nie mogę się nadziwić temu jak smaczne są. Delikatne, ale i wyraziste w smaku. Mocno chrupiące, prościutkie w wykonaniu. Do tego bardzo zdrowe. Świetne na przekąskę i drugie śniadanie w pracy. Właśnie, wracam do pracy-ona dziś się nie kończy, ale najpierw zjem jeszcze jedno ciasteczko.
A teraz kolejna porcja pytań i odpowiedzi, tym razem od Ani:
1. Ulubiony posiłek na wynos?
Zdecydowanie sałatki, jak mam wolny wieczór szykuję sałatki z kaszą do pracy.
2. Jedzenie w towarzystwie czy samotności?
Są takie rzeczy, które wolę jeść w samotności, by mi nikt nie patrzył z tęsknotą w talerz,licząc,że się podzielę.
3.Weekendowe śniadania,co najchętniej jem?
W weekendy najczęściej smażę racuszki, naleśniki, placuszki na tysiące sposobów.
4.Ulubiony owoc i warzywo.
Kocham szpinak i jeżyny.
5.Ulubiony superfoods?
Olej lniany,koniecznie z apteki.
6.Czekolada mleczna, biała czy gorzka?
Największą miłością darzę gorzką, maksymalnie gorzką.
7.Najdziwniejsze połączenie produktów spożywczych jakie jadłam?
Ogórki smaruję miodem i zjadam jako przekąskę.
8.Wypoczynek aktywny czy nie?
Zależy od wielu czynników, najbardziej lubię chyba połączyć totalny relaks z aktywną formą spędzania czasu. Wczasy tylko na plaży by mnie zanudziły na śmierć, tak jak codzienne marsze po górach.
9. O, której wstaję w wolne dni?
Mój organizm nie uznaje wolnych dni, wstaję jak zwykle, koło 5 rano.
10. Stosunek do soi?
Nie mam nic przeciwko.
11.Ulubiona firma kosmetyczna?
Zależy od kosmetyków, ale wygrywa L’Oreal w ilości kosmetyków w mojej szafie.

Składniki:

Mąka owsiana-szklanka
Mielony len-4 łyżki
Koncentrat pomidorowy-2 łyżeczki
Ziarna słonecznika-2 łyżki
Sezam-2 łyżki
Suszony czosnek
Chilli-szczypta
Oregano-szczypta
Bazylia-szczypta
Sół-pół łyżeczki
Cukier-łyżka
Wrzątek-3/4 szklanki

 Wykonanie jest bajecznie proste, wszystkie składniki łączę w jednym naczyniu. Dodaję wrzątek, dokładnie mieszam bardzo dokładnie tak by nie powstały niepotrzebne grudki. Odstawiam na pół godziny. Następnie masę rozsmarowuję na papierze do pieczenia, piekę ją 15 minut  w 175 stopniach. Po tym czasie kroję masę na kwadraciki,  i piekę 10 minut w 160 stopniach. Następnie przewracam ciasteczka na drugą stronę i znów piekę 10 minut.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

71 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.