Ciasta

Ciocia Klara i rabarbar

1 Min. czytania

Ciocia Klara w naszej rodzinie zawsze była, jest i mam nadzieję,że jeszcze długo będzie,specjalistką od wielu ciast. Mimo swoich 90 lat nie zwalnia tempa i dwa razy w tygodniu piecze same pyszności. Jako, że ręce już nie, ogólnie sił coraz mniej, ciocia chętnie szykuje ciasta, które prawie robią się same-przy pomocy miksera, a do tego długo smakują wyśmienicie. Kiedyś ciocia świeże ciasto piekła co rano, teraz ogranicza się do dwóch. Szkoda, że ciocia mieszka na Mazurach, bo codziennie wpadałabym do niej na przepyszną kawę-o ile jej nie lubię, to tę cytrynową cioci mogę pić i pić, i na solidny kawałek ciasta. To ciasto jest sztandarowym wypiekiem cioci Klary. Kiedy jechaliśmy na Litwę nocowaliśmy właśnie u cioci i mieliśmy okazję zjeść tyle tego pysznego ciasta, ile nieładnie mówiąc w nas weszło. Podstawowy przepis jest bardzo uniwersalny, pasują do niego wszystkie znane mi owoce i świeże i suszone, orzechy, czekolady…. Ciocia zrobiła to ciasto z ananasem, mi zamarzył się rabarbar. Pierwszy raz połączyłam kwaśny rabarbar z czekoladą. Szkoda, że nie zrobiłam tego wcześniej. To ciasto wyszło wprost genialnie.

Składniki:
Ciasto:
200 gramów masła
150 gramów cukru
4 jajka
350 gramów mąki pszennej
 Łyżeczka proszku do pieczenia
2 laski rabarbaru
Aromat śmietankowy
Wódka-2 łyżki
Masło i kasza manna do formy
Polewa:
70 gramów deserowej czekolady
2 łyżki mleka
Łyżka masła

Rabarbar myję, usuwam zdrewniałe kawałki, kroję w drobną kostkę,posypuję 50 gramów cukru. Masło ucieram z resztą cukru, dodaję żółtka i aromat śmietankowy. Gdy masa zrobi się niemal biała dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia,dodaję też spirytus. Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam całość bardzo delikatnie. Ciasto wylewam do keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładam je na 15 minut do lodówki. Na schłodzone ciasto wykładam rabarbar, i piekę je przez 45-50 minut w 175 stopniach.
Gdy ciasto się chłodzi szykuję polewę. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem  mlekiem i masłem. Polewą smaruję zimne ciasto, zostawiam do zastygnięcia.

Wiosenne słodkości!

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

63 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.