Ciocia Klara w naszej rodzinie zawsze była, jest i mam nadzieję,że jeszcze długo będzie,specjalistką od wielu ciast. Mimo swoich 90 lat nie zwalnia tempa i dwa razy w tygodniu piecze same pyszności. Jako, że ręce już nie, ogólnie sił coraz mniej, ciocia chętnie szykuje ciasta, które prawie robią się same-przy pomocy miksera, a do tego długo smakują wyśmienicie. Kiedyś ciocia świeże ciasto piekła co rano, teraz ogranicza się do dwóch. Szkoda, że ciocia mieszka na Mazurach, bo codziennie wpadałabym do niej na przepyszną kawę-o ile jej nie lubię, to tę cytrynową cioci mogę pić i pić, i na solidny kawałek ciasta. To ciasto jest sztandarowym wypiekiem cioci Klary. Kiedy jechaliśmy na Litwę nocowaliśmy właśnie u cioci i mieliśmy okazję zjeść tyle tego pysznego ciasta, ile nieładnie mówiąc w nas weszło. Podstawowy przepis jest bardzo uniwersalny, pasują do niego wszystkie znane mi owoce i świeże i suszone, orzechy, czekolady…. Ciocia zrobiła to ciasto z ananasem, mi zamarzył się rabarbar. Pierwszy raz połączyłam kwaśny rabarbar z czekoladą. Szkoda, że nie zrobiłam tego wcześniej. To ciasto wyszło wprost genialnie.
Rabarbar myję, usuwam zdrewniałe kawałki, kroję w drobną kostkę,posypuję 50 gramów cukru. Masło ucieram z resztą cukru, dodaję żółtka i aromat śmietankowy. Gdy masa zrobi się niemal biała dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia,dodaję też spirytus. Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam całość bardzo delikatnie. Ciasto wylewam do keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładam je na 15 minut do lodówki. Na schłodzone ciasto wykładam rabarbar, i piekę je przez 45-50 minut w 175 stopniach.
Gdy ciasto się chłodzi szykuję polewę. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem mlekiem i masłem. Polewą smaruję zimne ciasto, zostawiam do zastygnięcia.
Fajnie mieć taką ciocię 🙂 a ciacho wygląda pysznie 🙂
Dziękuję:)
Apetycznie wygląda to Twoje ciacho! U mnie ostatnio króluje rabarbar, więc może się skuszę 😉
mmmm… ciasto musi być przepyszne! mniam! to coś dla mnie!
Mmmm.. z rabarbarem, pycha 🙂 Wypieki cioci najlepsze!
Taka ciocia z kulinarnym doświadczeniem w kwestii ciast jest na wagę złota! No i sprzedała Ci świetny przepis na ciasto szybkie, smaczne i dosyć lekkie. Teraz w takie upały nie sprawdzają się ciężkie słodycze z masami, a właśnie takie wypieki u mnie w domu "idą" najszybciej 🙂 No i jeszcze jak jest z rabarbarem to biorę w ciemno 😀 Pozdrawiam serdecznie 🙂
i ja również dołączam do zachwytów nad Ciocią i jej kulinarnymi umiejętnościami:) i coś mnie podpowiada, że przy takim cieście nie liczyłabym kalorii…
Taka Ciocia to Skarb. Smaczne ciasto 🙂
Fajna ta twoja ciocia, ale nie wyobrażam sobie piec codziennie ciacho kto to zjada potem. a z rabarbarem to uwielbiam wszystkie ciacha
Polecam 😉
😉
Najlepsze pod słońcem 😉
Nie da się liczyć kalorii, oj nie da, za dobre by liczyć kalorie 🙂
😉
Lekarze zjadali, sąsiadki, ciocia z siostrą… 🙂
Właśnie świetne na teraz, lekkie, smakowite i łatwo zabrać w plener:)
kusi mnie ostatnio ciasto z rabarbarem 🙂 ale w taki upal nie daje rady, niech sie tylko ochłodzi, a zabiore się za pieczenie 😉
pozdrawiam
Humora
Chyba większość w rodzinie ma właśnie kogoś w postaci takiej cioci, która rozpieszcza wszystkich pysznymi wypiekami 😀
Rabarbar pasuje do czekolady jak ulał, więc musiało być wyśmienicie 😀
Ciekawe ciacho :>
TAkiej Cioci tylko pozazdrościć 😀
Taka ciocia to skarb. A w dodatku jest skarbnicą przepisów. Bardzo mi się to ciasto podoba. Może je upiekę, bo mam rabarbar, a weekend jeszcze się nie skończył… 🙂
Świetne ciacho i jakie uniwersalne skoro tak wiele dodatków o niego pasuje 🙂
Musiało smakować wspaniale, zwłaszcza, że jest tak bogato polane czekoladą 🙂
Musiało smakować wspaniale, zwłaszcza, że jest tak bogato polane czekoladą 🙂
mmm!! Wygląda pysznie <333
😉
😉
😉
polecam spróbować:)
😉
😉
😉
😉
Pysznie wygląda :))
Takie ciasto kojarzy mi się z ciepłą domową atmosferą i pysznym smakiem 🙂
😉
dziękuję 😉
Wygląda przepysznie 🙂
😉
Też chce mieć taką ciocię 🙂 A ciasto pyszota!
Ciasto wygląda genialnie. A ciocia, no cóż, tak to w rodzinie bywa, zawsze się jakiś specjalista znajdzie! 😉
Takie przepisy są bardzo cenne – od osób, które tyle już widziały i przeżyły 🙂 Najlepiej uczyć się od starszych 🙂 Ciasto z rabarbarem – pyszota 🙂
🙂
😉
😉
Nie ma jak takie rodzinne przepisy, z historią w tle 🙂
ahh uwielbiam takie domowe przepisy, najlepsze 🙂
Rabarbar to nie do końca to, co lubię, ale ciacho pokaźne i apetyczne. ^^
😉
😉