Obiady

Dorsz w koperkowym cieście razowym

2 Min. czytania
Parę lat temu upalną niedzielę spędziłam w Pucku. Chociaż do tego miasta mam dość blisko, to jazda tam latem jest katorgą. Wszyscy spieszą na Hel, czyli droga do Pucka,nawet drogami znanymi mieszkańcom, zamiast 75 minut, trwa 3 godziny. Po takiej podróży, i wylegiwaniu się na słońcu zaczęliśmy szukać miłego kąta, gdzie zjedlibyśmy pyszną rybkę. Wszędzie było okropnie wręcz tłoczno, i jakoś tak nijako. Wtedy też,gdzieś całkiem w ukryciu zobaczyliśmy rodzinną smażalnię. Miała swój urok, polegał on na tym, że wystrój był wyjątkowo wręcz domowy, taki jakby żywcem wyjęty z salonu z babci, w latach 70. Smażalnię prowadziło starsze małżeństwo, gotowała urocza pani Marysia, a klientami zajmował się pan Gienek. Kelner z zasadami, nie można było samemu przysunąć sobie talerzyka, ani samemu dołożyć cytryny do herbatki, wszystko musiał dopieścić pan Gienek. Zapach ryby był tak kuszący,że zostaliśmy w tym uroczym miejscu, gdzie były ledwie 4 stoliki. Zamówiłam wtedy pyszną rybę w fantastycznym cieście koperkowym. Bardzo puchatym, bardzo koperkowym. Ciasto otulało bardzo delikatną rybę, świeżutką, soczystą, ten filet rozpływał się w ustach. Niedawno przeglądałam zdjęcia, trafiłam na zdjęcie z puckiej plaży, przypomniałam sobie smak tej ryby i musiałam ją zrobić. Dziś więc przenosimy się do pewnej sierpniowej niedzieli, jest słonecznie, upalnie, tłoczno, i przepysznie. Moje ciasto zrobiłam na mące żytniej razowej, dodałam też nieco pietruszki. Rewelacja.

Składniki:
4 filety z dorsza
Starta skórka z jednej cytryny
Łyżeczka białego pieprzu
2 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonego koperku
Szczypta soli

2 duże jajka
1/2 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki mleka
Szczypta pieprzu
2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
Łyżka posiekanej natki pietruszki

Olej rzepakowy do smażenia
Do podania ziemniaki gotowane na parze, surówka z buraczków

Filety z dorsza delikatnie płuczę, suszę. Nacieram skórką z cytryny,pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, koperkiem i solą. Odstawiam na kwadrans.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i zioła, dokładnie mieszam. Teraz stopniowo dodaję mąkę, dosmaczam pieprzem, gdy ciasto jest już gładkie delikatnie łączę je z pianą z białek. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
Rybne filety dokładnie obtaczam w cieście, i przekładam na rozgrzany olej. Smażę rybne kotlety około 4 minut z każdej strony na rumiano. Podaję je z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z buraczków.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

64 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.