Ciasta

Limonkowy sernik z mango

2 Min. czytania
Mój młodszy,ukochany oczywiście, brat miał urodziny. Zamiast materialnego prezentu zażyczył sobie ciasto. Nie byle jakie,miał być sernik. Ha, mój ukochany piekarnik zakończył żywot,nowy się zabudowuje, a ten tymczasowy jakoś mnie nie polubił. Z wzajemnością zresztą.Ale co tam,wyzwanie podjęte. Będzie sernik. Jako,że mój brat to fan mango postanowiłam zrobić sernik mango. A co tam, raz się żyje. Minęły czasy gdy moje serniki różniły jedynie odcienie rodzynek. Eksperymentuję i to z dużą chęcią. Ten sernik jest bardzo kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach. Do masy serowej dodałam limonkę, która nadała mu nieco kwaskowaty i bardzo orzeźwiający smak. W środku znalazło się mango, po upieczeniu wspaniale połączyło się z sernikiem,oddając mu część swojej słodyczy. Ten sernik jest po prostu genialny. I nie piszę tego tylko dlatego,że ja go upiekłam i przygotowałam. Na potwierdzenie mojej tezy nie świadczy to,że zniknęło w kwadrans po podaniu. Każdy wziął po dwa,no dobrze po trzy kawałki. Taki sposób przygotowania sernika zapewnia mu idealną kremową konsystencję i wyjątkowy smak. No dobrze,nie jest to ciasto gotowe w dwie minuty,ale na pewno nie jest trudne.Za to ten smak. Po prostu musicie spróbować.

Składniki:
Sernik:
1,2 kg twarogu
250 gramów śmietany 18 %
4 jajka
1,5 paczki budyniu śmietankowego
1/3 szklanki cukru kokosowego
2 owoce mango
2 limonki

Spód:
120 gramów ciastek owsianych
100 gramów masła
Łyżeczka cynamonu

dodatkowo masło i bułka tarta do formy.

Topię masło.Dokładnie kruszę ciasteczka,łączę z masłem i cynamonem.  Tortownicę smaruję masłem,wysypuję bułką tartą, następnie przekładam ciasteczkową mieszankę i dokładnie dociskam.Podpiekam spód przez 10 minut w 165 stopniach.
Jajka ucieram z cukrem na jasną masę. Twaróg mielę dwukrotnie, dodaję do masy jajecznej i dokładnie mieszam całość. Śmietanę łączę z budyniem,dodaję do sernikowej masy i delikatnie łączę składniki.
Ścieram skórkę z jednej limonki i wyciskam z niej sok, dodaję do ciasta. Mango obieram i kroję w kostkę.

Na podpieczony spód wylewam połowę masy serowej, układam owoce,przykrywam drugą częścią sernika. Wstawiam do piekarnika.
Na spodzie piekarnika kładę naczynie żaroodporne wypełnione wodą,dzięki temu sernik będzie delikatny,wilgotny i nie popęka. Ciasto piekę około 70 minut w 170 stopniach.
Zostawiam sernik do wystudzenia w piekarniku. Gdy jest już letnie, dekoruję pokrojonym w kostkę mango i plasterkami limonki. To ciasto koniecznie przechowujemy w lodówce do czasu podania.
Najlepszy jest następnego dnia.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

67 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.