Ciasta

Kruchy sernikowiec z jabłkami

1 Min. czytania
Moja mama chciała zjeść szarlotkę. A mi marzył się sernik. Jako,że kompromis to podstawa rodzinnego szczęścia postanowiłam połączyć tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście z masą serową w środku. Ciasto wyszło naprawdę pyszne. Tu kruche, tu kremowe. Tu jabłkowe,tu serowe. I jeszcze kakaowy smaczek. Takie ciasto, które ma moc jednoczesnego uszczęśliwiania paru osób w rodzinie. Smakowało wszystkim. I tym co wolą szarlotki, i fanon sernika. Uniwersalne ciasto? Z pewnością.
Nie wiem czemu,ale wyjątkowo czekałam na ten weekend. A przecież w ciągu ostatnich dwóch tygodni przepracowałam zaledwie 3 dni. Nie wiem skąd moje zmęczenie i kompletny brak weny? Do tego ta pogoda. Zaskakujące jest to,że tylko kalendarz pokazał 1 listopada moje samopoczucie drastycznie powędrowało w dolne rejony, najniższe na skali. Rano wstaję zmęczona bardziej niż wieczorem kładę się spać. Sama nie wiem skąd to wynika? Może ja po prostu jestem uczulona na listopad?
Na szczęście w weekend można poprawić sobie humor piekąc ciasto. To ciasto polecam, nie dość,że szykuje się je naprawdę szybko i prosto, to smakuje pysznie. Po prostu pysznie.

Składniki:

Ciasto:
300 gramów mąki krupczatki
2 jajka
100 gram cukru pudru
100 gramów masła
4 łyżki kakao
Nadzienie:
0,5 kilograma twarogu na sernik
2 małe jajka
2 duże jabłka
2 łyżki cukru kokosowego
1 paczka budyniu waniliowego
Pół łyżeczki cynamonu
Skórka starta z połowy cytryny


Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
Cukier puder

Z podanych składników zagniatam szybko kruche ciasto, chłodzę je przez pół godziny.
Obieram jabłka, kroję je w kostkę i posypuję cynamonem i skórką z cytryny.
Ucieram jajka z cukrem, dodaję twaróg i dokładnie łączę całość. Dodaję cukier i budyń, mieszam trzepaczką by nie było grudek.

Schłodzone ciasto ścieram na blaszkę-nieco więcej niż połowę, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na ciasto wylewam masę serową, układam równo jabłka,ścieram kolejną część ciasta.
Placek piekę około 45 minut w 190 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

55 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.