Ciasta

Kruchy placek z konfiturą i bezą

1 Min. czytania
Wyjątkowo proste, bardzo smaczne, bardzo klasyczne, może nawet nieco babcine. Takie jest to ciasto. Moja babcia robiła takie bardzo często. Używała za każdym razem innego słoiczka domowej konfitury. Takie ciasto śmiało można przygotować w ciągu tygodnia, bo nie wymaga wałkowania, bo składniki są bardzo proste, i dostępne w lodówce i w kuchennych szafkach. Wystarczy parę chwil i ciasto gotowe. Ja bez problemu przygotowałam je po pracy. Niespodziewanie czekało mnie spotkanie z przyjaciółką, postanowiłam wpaść więc do niej z czymś słodkim. Nie chciałam by było to coś kupnego,a  coś domowego, wprost z mojego piekarnika. Jako, że dawno nie szykowałam kruchego ciasta, chciałam przygotować właśnie je. Przypomniałam sobie o tym babcinym placku, i bach, gotowe. Smakowite, kruche, słodkie, z delikatną bezą. Podobne do pleśniaka, chociaż to ciasto szykuje się jak kruszonkę, lekko ugniata jedynie dolną warstwę. Zdecydowanie jest to ciasto dla zapracowanych i deserowych leniuszków. Wspaniale smakuje z popołudniową herbatką, wypitą oczywiście w miłym towarzystwie. Czasem najprostsze przepisy okazują się tymi najlepszymi. I nie trzeba wielkich składników i masy pracy by cieszyć się pysznym smakiem . Smakiem, który zna się od dziecka.


Składniki:
2 duże jajka
400 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
3 łyżki cukru kokosowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Skórka  z połowy cytryny
2-3 łyżki lodowatej wody
1 czubata łyżka kakao
5 czubatych łyżek konfitury truskawkowej

Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, sól

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję mąkę i zimne masło. Dosypuję oba rodzaje cukru i siekam nożem składniki na kruszonkę. Dzielę na dwie części-nierówne. Do większej dodaję skórkę z  cytryny, do mniejszej kakao. Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Blaszkę do pieczenia smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Na dno wysypuję większą część jasnej kruszonki, ugniatam dłonią. Na cieście rozsmarowuję dość równomiernie konfiturę-wcześniej ciasto warto posypać odrobiną bułki tartej, posypuję kruszonką z jasnego ciasta.
Na kruszonce równo kładę bezę, i posypuję czekoladową kruszonką. Piekę placek w 190 stopniach,przez 35-40 minut. Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.