Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję mąkę i zimne masło. Dosypuję oba rodzaje cukru i siekam nożem składniki na kruszonkę. Dzielę na dwie części-nierówne. Do większej dodaję skórkę z cytryny, do mniejszej kakao. Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Blaszkę do pieczenia smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Na dno wysypuję większą część jasnej kruszonki, ugniatam dłonią. Na cieście rozsmarowuję dość równomiernie konfiturę-wcześniej ciasto warto posypać odrobiną bułki tartej, posypuję kruszonką z jasnego ciasta.
Na kruszonce równo kładę bezę, i posypuję czekoladową kruszonką. Piekę placek w 190 stopniach,przez 35-40 minut. Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Wyjątkowo proste, bardzo smaczne, bardzo klasyczne, może nawet nieco babcine. Takie jest to ciasto. Moja babcia robiła takie bardzo często. Używała za każdym razem innego słoiczka domowej konfitury. Takie ciasto śmiało można przygotować w ciągu tygodnia, bo nie wymaga wałkowania, bo składniki są bardzo proste, i dostępne w lodówce i w kuchennych szafkach. Wystarczy parę chwil i ciasto gotowe. Ja bez problemu przygotowałam je po pracy. Niespodziewanie czekało mnie spotkanie z przyjaciółką, postanowiłam wpaść więc do niej z czymś słodkim. Nie chciałam by było to coś kupnego,a coś domowego, wprost z mojego piekarnika. Jako, że dawno nie szykowałam kruchego ciasta, chciałam przygotować właśnie je. Przypomniałam sobie o tym babcinym placku, i bach, gotowe. Smakowite, kruche, słodkie, z delikatną bezą. Podobne do pleśniaka, chociaż to ciasto szykuje się jak kruszonkę, lekko ugniata jedynie dolną warstwę. Zdecydowanie jest to ciasto dla zapracowanych i deserowych leniuszków. Wspaniale smakuje z popołudniową herbatką, wypitą oczywiście w miłym towarzystwie. Czasem najprostsze przepisy okazują się tymi najlepszymi. I nie trzeba wielkich składników i masy pracy by cieszyć się pysznym smakiem . Smakiem, który zna się od dziecka.
Składniki:
2 duże jajka
400 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
3 łyżki cukru kokosowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Skórka z połowy cytryny
2-3 łyżki lodowatej wody
1 czubata łyżka kakao
5 czubatych łyżek konfitury truskawkowej
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, sól
Przepis wart wypróbowania. Ciasto wygląda na bardzo smaczne. Chętnie zjadłabym kawałek. Już czuję jak smakuje 🙂
🙂
Kruche ciasto i beza… 😀 Do tego kawka i tyle wystarczy.
🙂
Mniam, takie placki z konfiturami pamiętam z dzieciństwa 🙂
Jak z bezą, to poproszę 🙂