Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję mąkę i zimne masło. Dosypuję oba rodzaje cukru i siekam nożem składniki na kruszonkę. Dzielę na dwie części-nierówne. Do większej dodaję skórkę z cytryny, do mniejszej kakao. Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Blaszkę do pieczenia smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Na dno wysypuję większą część jasnej kruszonki, ugniatam dłonią. Na cieście rozsmarowuję dość równomiernie konfiturę-wcześniej ciasto warto posypać odrobiną bułki tartej, posypuję kruszonką z jasnego ciasta.
Na kruszonce równo kładę bezę, i posypuję czekoladową kruszonką. Piekę placek w 190 stopniach,przez 35-40 minut. Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Wyjątkowo proste, bardzo smaczne, bardzo klasyczne, może nawet nieco babcine. Takie jest to ciasto. Moja babcia robiła takie bardzo często. Używała za każdym razem innego słoiczka domowej konfitury. Takie ciasto śmiało można przygotować w ciągu tygodnia, bo nie wymaga wałkowania, bo składniki są bardzo proste, i dostępne w lodówce i w kuchennych szafkach. Wystarczy parę chwil i ciasto gotowe. Ja bez problemu przygotowałam je po pracy. Niespodziewanie czekało mnie spotkanie z przyjaciółką, postanowiłam wpaść więc do niej z czymś słodkim. Nie chciałam by było to coś kupnego,a coś domowego, wprost z mojego piekarnika. Jako, że dawno nie szykowałam kruchego ciasta, chciałam przygotować właśnie je. Przypomniałam sobie o tym babcinym placku, i bach, gotowe. Smakowite, kruche, słodkie, z delikatną bezą. Podobne do pleśniaka, chociaż to ciasto szykuje się jak kruszonkę, lekko ugniata jedynie dolną warstwę. Zdecydowanie jest to ciasto dla zapracowanych i deserowych leniuszków. Wspaniale smakuje z popołudniową herbatką, wypitą oczywiście w miłym towarzystwie. Czasem najprostsze przepisy okazują się tymi najlepszymi. I nie trzeba wielkich składników i masy pracy by cieszyć się pysznym smakiem . Smakiem, który zna się od dziecka.
Składniki:
2 duże jajka
400 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
3 łyżki cukru kokosowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Skórka z połowy cytryny
2-3 łyżki lodowatej wody
1 czubata łyżka kakao
5 czubatych łyżek konfitury truskawkowej
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, sól
Ale wspaniały placek. Z bezą i konfiturą jeszcze nigdy nie robiłam! Super. Na Wielkanoc jak znalazł można taki wyczarować. Podoba mi się ten przepis. Pyszny. Lubię bezy bardzo.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Robiłam ciasto o nazwie pleśniak, coś podobnie do Twojego i było wspaniałe. Chętnie skorzystam z Twojego pomysłu 🙂
🙂
🙂
Mam podobny przepis ale właśnie na Plesniak i bez cukru kokosowego;) Muszę spróbować tak naprawdę cukru kokosowego nie stosowalam jeszcze 😉
polecam, daje taki fajny karmelowy posmak:)
Bardzo lubię takie "babcine" przepisy! 🙂 Zaintrygował mnie ten cukier kokosowy 🙂
używam go często, bo jest bardziej przyjazny cukrzykom czyli moim rodzicom i smaczny:)
Jak na kruche ciasto, to niewiele masła – to mi się podoba! A na jakiej wielkości blaszkę jest to przepis? 🙂
na taką małą, mi wyszło 12 kawałków.
Lubię kruche z bezą!
Twój placek byłby idealny do popołudniowej herbaty.
Takie sprawdzone i proste przepisy naprawdę cenimy 😀
Z góry wygląda jak pyszny, bogato nadziany baton 😉
Niesamowicie apetyczne ciacho 🙂 Lubię takie 🙂
Świetne ciasto. Właśnie mam ochotę na kruche;)
Ostatnio MUSZĘ!!!!ograniczyć spożywanie słodkości. Mam nadzieję, że to stan przejściowy, bo trudno byłoby pogodzić się, szczególnie oglądając zdjęcia smacznych wypieków, na życie bez deserków i ciast.
szkoda, szkoda.
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Z chęcią wykorzystam Twój przepis. Mniam 🙂
Pysznie wygląda 🙂
🙂
🙂
Zjadłabym , bo apetycznie wyglada
🙂
mam ślinotok stopnia pierwszego xd
🙂
Takie lubię najbardziej 🙂
Pychotka☺
Uwielbiam kruche ciasta on są najlepseze
😉
😉
😉
nie ma to jak sprawdzone stare przepisy 🙂
Mniam! Musi smakować wyśmienicie. 🙂
Musi być pyszne 🙂
Smacznie wygląda 🙂
Fajny placuszek 🙂
Wygląda bardzo apetycznie <3
Bardzo fajny i apetyczny placuszek 🙂
🙂
dziękuję:)
😉
😉
jest pyszne:)
😉
;0