Przygotowuję spód. Z podanych składników zagniatam kruszonkę, wysypuję ją na blachę do pieczenia, posmarowaną wcześniej masłem. Ugniatam kruszonkę tak by stworzyć jednolite ciasto. Podpiekam spód przez 10 minut w 170 stopniach.
Gdy ciasto się piecze zabieram się za cukinię. Obieram ją, kroję w półplasterki, wrzucam na rozgrzane masło. Dodaję cukier i cynamon, podsmażam całość przez 5 minut, aż cukinia przyjmie lekko brązowawy kolor od cynamonu.
Wyjmuję z piekarnika spód, chwilę studzę,w międzyczasie szykuję kruszonkę z podanych składników. Powinna być dość luźna. Na podpieczonym spodzie układam cukinię razem z masłem, posypuję całość kruszonką i piekę około 15 minut w 180 stopniach.
Deser można jeść na ciepło-wtedy nabieramy go łyżką. Albo po ostudzeniu można pokroić go na porcje. Świetnie smakuje z lodami pistacjowymi.
polecam:)
ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii 🙂
😉
Świetny sposób, żeby cukinię wykorzystywać jeszcze częściej… Pyszności…