Vege

Cukinia między kruszonką

1 Min. czytania
Owoce pod kruszonką. jabłka, śliwki, brzoskwinie i truskawki-uwielbiam. Bo proste, bo szybkie, bo świetne na ciepło, miło ugoszczą nieprzewidzianego gościa a do tego nadmiar kruszonki. Nie wiem co takiego jest w tej kruszonce, ale nigdy nie przejdę obok niej obojętnie. Tym razem zrezygnowałam z oczywistej oczywistości,. czyli mamy wrzesień zróbmy śliwki pod kruchą kołderką. Ja wykorzystałam cukinię. W zasadzie używając sypialnych porównań cukinia jest jak człowieczek między prześcieradłem a kołderką. Dolna, krucha warstwa jest niezbędna, bez niej cukinia była jakby ugotowana w swoim sosie, a i kruszonką traciła na kruszowatości. Ciekawi jesteście jak smakuje taka cukinia? Jak jabłko. Podsmażona na maśle, otulona cynamonem tak skutecznie imituje jabłka,że niewtajemniczeni nie poznają się na tym,że jedzą cukinię. Oczywiście będą się pytać co to za nowa odmiana jabłek i zachwalać ciekawy smak. Tak więc cukinia między kruszonką to pomysł na dziś. 

Składniki:

Spód:
200 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
50 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
Masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
2 średnie cukinie
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
Pół łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
100 gramów mąki pszennej
4 łyżki płatków ryżowych
50 gramów masła
1/3 szklanki cukru brązowego
duża szczypta cynamonu

Przygotowuję spód. Z podanych składników zagniatam kruszonkę, wysypuję ją na blachę do pieczenia, posmarowaną wcześniej masłem. Ugniatam kruszonkę tak by stworzyć jednolite ciasto. Podpiekam spód przez 10 minut w 170 stopniach.
Gdy ciasto się piecze zabieram się za cukinię. Obieram ją, kroję w półplasterki, wrzucam na rozgrzane masło. Dodaję cukier i cynamon, podsmażam całość przez 5 minut, aż cukinia przyjmie lekko brązowawy kolor od cynamonu.

Wyjmuję z piekarnika spód, chwilę studzę,w  międzyczasie szykuję kruszonkę z podanych składników. Powinna być dość luźna. Na podpieczonym spodzie układam cukinię razem z masłem, posypuję całość kruszonką i piekę około 15 minut w 180 stopniach.
Deser można jeść na ciepło-wtedy nabieramy go łyżką. Albo po ostudzeniu można pokroić go na porcje. Świetnie smakuje z lodami pistacjowymi.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.