Inspiracją były dla mnie te bułeczki.
W garnuszku topię masło, dodaję mleko, chwilę studzę.
Przesiewam mąkę, dodaję do niej drożdże, cukier, jajka, wanilię i mleczny płyn. Dokładnie zagniatam ciasto-nie może kleić się do rąk. Trwa to około 5-7 minut. Po tym czasie przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na godzinę.
Raz jeszcze zagniatam ciasto. Odrywam około 15 kulek, każdą wałkuję na prostokąt. Na środku rozsmarowuję nadzienie z Nutelli. Ciasto składam jak naleśnik, lekko wałkuję, a następnie rozcinam przez środek-zostawiam z jednej strony około 1 cm. Następnie skręcam ciasto, i formuję z niego ślimaka.
Drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję odrobiną mleka i zostawiam na kwadrans. Następnie piekę drożdżówki przez 20-22 minuty w 185 stopniach. Po wystudzeniu smaruję lukrem pomarańczowym.
🙂
🙂
🙂
Jakbym miała komuś pokazać drożdżówki idealne, to pokazałabym właśnie Twoje ! Są boskie ! Smaku też jestem pewna ! Miała być dieta ale nie będzie… 😀
bardzo dziękuję:)
idę zjeśc hm frytki;p
Mniam, cudne☺
;0
o tej porze roku zdecydowanie drożdżowe smakuje mi najbardziej!
Pychotka, aż zgłodniała od patrzenia na nie!
ależ smakowicie się prezentują!
🙂
mam tak samo;)
dziękuję 🙂
Super, bardzo apetyczne 🙂
Takie drozdzowki musza pięknie pachnac i przyciagac wielu chętnych Wygladaja pysznie Wystarczy kubek herbaty i człowiek szczęśliwszy się robi z takim duetem Pozdrawiam
Nie przepadam za Nutellą Ale narobiłaś mi takiego smaka że mam nieodpartą chęć wypróbować przepis ! 😉
🙂
Dokładnie tak, bardzo uszczęśliwiają:)
polecam:)
Koleżanka kiedyś mi coś takiego zrobiła. Pycha! 😉
Piękna, niezwykle czarująca i zachęcająca 🙂 Idealna do kawy 🙂
Przestałam jadać Nutellę, ale taką drożdżówkę chętnie zabrałabym na uczelnie;)
Ale mi smaka narobiłaś:D chociaż nutelli nie lubię w takiej wersji bym chętnie spróbowała:)
🙂
🙂
🙂
🙂
pychotka!:)
bo nutella wyszła;p
🙂
Wyglądają pysznie! Może i ja się skuszę! Junior będzie zachwycony!
oj będzie:)