Udało mi się kupić przepiękne jagody, tak piękne i tak ostatnie, że od razu zabrałam się za pieczenie. Czasu niestety miałam dość mało by zrobić przepyszne jagodzianki, zamiast nich powstały lekkie,chrupiące i pyszne ciastka francuskie z jagodowym nadzieniem. Troszkę szkoda mi było tak pięknego weekendu na spędzenie go w kuchni. Stąd też powstały te błyskawiczne ciastka, i w plener. Nad morzem turystów coraz mniej, a popołudniowe spacery znów stały się prawdziwą przyjemnością.
Składniki:
Ciasto francuskie-gotowy płat dobrej jakości
Jajko
2 łyżki cukru
Nadzienie:
Szklanka jagód
Skórka z połowy cytryny
Sok z połowy cytryny
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody przebieram, bardzo dokładnie myję i osuszam. Ścieram skórkę z cytryny, wyciskam sok i dodaję do owoców. Dodaję cukier, parę kropli ekstraktu waniliowego i mąkę ziemniaczaną-bardzo dokładnie mieszam całość.
🙂
🙂
😉
Szybko i pysznie- IDEALNIE!!!
Prosto i smacznie, tak lubie najbardziej…:)