Za co lubię domowe ciasta? Za to,że są domowe. Nieidealne, czasem krzywe, czasem zbytnio spieczone, nierówno posypane cukrem pudrem…. Moja wiśniowa tarta taka właśnie jest. Nigdy nie miałam zdolności plastycznych, stąd moja krateczka na cieście, kratkę przypomina jedynie z nazwy. Za to jak smakuje. O tak, takie kruche ciasto, wypełnione wiśniowym nadzieniem to jedna z lepszych rzeczy jakimi można raczyć się w sierpniowy dzień. Klasyczne ciasto i słoneczne popołudnie. Chwila przyjemności w środku tygodnia. Może odjąć fakt,że znów po fakcie uświadomiłam sobie,że krwawe czynności-czytaj drylowanie wiśnie lepiej robić w rękawiczkach i w fartuszku.
Składniki:
Ciasto-
150 gramów masła
250 gramów mąki krupczatki
Jajko
4 łyżki cukru
Ekstrakt waniliowy
Masło i bułka tarta do formy
Nadzienie:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
3 łyżki cukru
Szczypta kardamonu
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
Cukier puder
Cukier puder
Przygotowuję ciasto, z podanych składników zagniatam szybko kruche ciasto, wylepiam nim formę do tarty -zostawiam trochę ciasta na kratkę, chłodzę przez minimum godzinę w lodówce. Po tym czasie podpiekam spód przez kwadrans w 160 stopniach.
Kiedy ciasto się pieczę zabieram się za wiśnie. Owoce dryluję, zasypuję cukrem i przyprawami, gotuję przez 5 minut. Następnie sok jaki puściły owoce łączę z mąką ziemniaczaną i delikatnie dodaję do owoców. Całość podgrzewam.,aż masa zrobi się gęsta-trwa to około 3 minut.
Gorące nadzienie rozsmarowuję na cieście. Resztę kruchego ciasta wałkuję i na wierzchu układam kratkę. Ciasto smaruję mlekiem z cukrem, piekę około 25 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
ale mam ochotę na kawałek takiego ciasta 🙂 bardzo lubię różnego rodzaju kruche ciasta z wiśniami 🙂
oj ja tak samo, uwielbiam je za to,że są tak fajnie kwaskowate;)
Wiśniowe Love <3
😉
Twojego ciasta spróbowałabym nawet z wiśniami, których nie znoszę 😀
Moje ciasta też wychodzą nierówne, spieczone itd, ale masz rację domowe ciasto jest najlepsze, a kruche z wiśniami. Po prostu pycha! 🙂
Jadłabym!
A dlaczego nie da się wejść na drugiego bloga? 🙁
Jakie cudne! Ale bym zjadła duży kawałek! 🙂
Oczywiście, każde ciasto z wiśniami bardzo lubimy ale tak jak bardzo za nimi przepadamy tak bardzo nienawidzimy drylować wiśni xD
Pycha, takie domowe kruche jest najlepsze:)
Z wiśniami moje ulubione:)) Wygląda cudnie:))
😉
😉
O tak, drylowanie jest okropne, jakby powstały wiśnie bez pestek-byłoby cudnie:)
Mam nowy adres-https://sweetcruel.wordpress.com/ 😉
zapraszam 🙂
😉
w takim cieście smakują pysznie, ja za samymi wiśniami na surowo nie przepadam, wolę w cieście czy dżemie:)
Jest piękna, a smakuję z pewnością obłędnie! 🙂
dziękuję 🙂
Wiśnie kocham, więc kocham to ciasto <3
Też nie mam zdolności plastycznych, ale to nie przeszkadza w gotowaniu 🙂 Liczy się smak – wiśniowy, aromatyczny 🙂
aa takie buty:D dziękuję:)
😉
😉
Wygląda cudownie- w sobotę zapoluję na wiśnie 😀
Z wielką chęcią bym zjadła kawałek!
Wspaniałe ciasto, a wygląda mega apetycznie 🙂
o pychota! dawaj kawała:D
już kroję:)
dziękuję:)
😉
udanego polowania:)
No i bardzo smaczne na pewno :))
🙂
Ciasto nie musi wyglądać perfekcyjnie, najważniejsze że smakuje idealnie. Wielokrotnie coś co upiekłam nie wyglądało aż tak zachęcająco jak ciasta ze zdjęć w książkach kucharskich, ale smakowało rewelacyjnie 🙂 Narobiłaś ochoty na ciasto 😀
😉
😉
Wygląda super, takie sklepowe czy z sieciowych cukierni wydają się być sztuczne przez tą "idealność". 😉
Takie kruche ciasto ma świetny smak;)
super ciasto! uwielbiam takie!
cały urok i smak domowych ciast kryje się właśnie w ich niedoskonałości:) wolę takie, zamiast pięknych napuszonych gotowców ze sklepu.
A Twoja tarta tak cudownie wygląda i pysznie smakuje, że nawet nikt nie zwróci uwagi na rustykalną kratkę:)
😉
😉
Dziękuję:)
Cudowne. Jedyne w swoim rodzaju. Pyszne 🙂
Wygląda cudownie 😉 Bardzo lubię chyba wszystkie domowe ciasta z owocami 😉
Wygląda cudownie 😉 Bardzo lubię chyba wszystkie domowe ciasta z owocami 😉
Krzywe najlepsze! 😀
dziękuję:)