Szpinak rozmrażam. Jajka ucieram w mikserze z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaję odsączony szpinak i dokładnie miksuję. Na końcu dodaję olej i chwilę miksuję.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta. Dokładnie całość miksuję. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto do formy i piekę je 45 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Studzę.
Szykuję krem. Roztapiam czekoladę z mlekiem. Ricottę odsączam od serwatki. Do serka dodaję czekoladę i sok z cytryny, dokładnie mieszam całość, odstawiam na 5 minut.
Ciasto kroję na dwa placki. Z górnej części odcinam mocniej spieczone kawałki, resztę rozkruszam w palcach, okruchy przekładam do miseczki.
Blat ciasta nasączam herbatą, smaruję kremem, i wyrównuję. Krem posypuję okruszkami ciasta oraz pestkami granatu. Przed podaniem chłodzę minimum godzinę.
Cudo!!!
dziękuję:)
Jadłyśmy to ciasto w jednym z vege barów i też bardzo nam smakowało 🙂 Jeszcze same nie próbowałyśmy go zrobić ale do tej pory nie udało nam się skomponować bezglutenowego przepisu, który tak ładnie by się prezentował i pulchniutko z szpinakiem wyrósł.
Taka córka to prawdziwy skarb 🙂
spróbujcie koniecznie 🙂
Świetny, tyle razy się do niego przymierzałam i nic nie wyszło z moich przymiarek 🙂
🙂
Oczywiście moje łakomstwo nie pozwoliłoby mi przejść obok niego obojętnie, ale… tak pięknie wygląda, że aż szkoda jeść. 😀
Rzeczywiście z początku ciężko zrobić pierwsze cięcie, ale smak wynagradza popsucie wyglądu:)
Jakie dziwo, powiem tak, szpinak lubię, ale nie odważyłabym się tak skomponować, choć nie przeczę, może i faktycznie dobre :-).
Muszę w końcu zrobić to ciacho 😀
Wygląda apetycznie!
Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! 🙂
Przepiękne ciasto, muszę kiedyś takie upiec :):)
Pysznie wygląda 🙂
Ricotta z białą czekoladą jest fajnym zamiennikiem dla mascarpone z bitą śmietaną. U mnie mama robiła ten przepis, w klasycznej wersji i wszyscy byli pod wrażeniem nie tylko smaku, ale przede wszystkim też wyglądu. Lubię go. Pozdrowionka i miłego weekendu 🙂
Widziałam już tyle wersji tego ciasta i coraz bardziej mam ochotę, żeby takie upiec. Podoba mi się ten przepis 🙂
Brzmi i wygląda cudownie, jeszcze w takiej postaci szpinaku nie jadłam 🙂
spróbuj koniecznie:)
Bardzo polecam:)
dziękuję:)
Polecam wersję z ricottą, ten krem jest wspaniały:)
warto upiec:)
😉
nie dobre, przepyszne:)
zrób koniecznie:)
Musi być pyszne to ciasto:)
Zawsze miałam ochotę na to ciasto, ale zawsze się też go trochę bałam… 😀 Pozdrawiam, melodylaniella.blogspot.com
jest:)
polecam, bo szpinaku nie czuć, a efekt jest świetny;)
Cóż rewelacja!
;0
mmm!! Wygląda pysznie <333
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
Przegenialne to ciacho 😀
Muszę się w końcu tez przybrać i zrobić
Jadłam to ciasto i zauroczyło mnie 🙂 Jest pyszne.
Szpinak w cieście ?! Wygląda przepysznie! Bardzo kusi, żeby zrobić 🙂
Twoja wersja wydaje się pyszna, z przyjemnością bym zjadła 🙂
🙂
dziękuję:)
spróbuj koniecznie:)
polecam:)
😉
😉
Nigdy tego mchu nie popełniłam, a taki on piękny zieloniutki:)
Bardzo lubię to ciasto
Bardzo lubię to ciasto
Przepysznie! Dla mnie od razu trzy kawałki ciasta 😉
warto zrobić:)
😉
nie ma sprawy:)
Genialnie to wygląda jestem ciekawa smaku