Śniadania na słodkoVege

Owsianka z masłem orzechowym i bananem

1 Min. czytania
Dawno nie jadłam owsianki. Dla mnie to takie jesienno-zimowe śniadanie, które sobie funduje od czasu do czasu w takie ponure i zimne poranki. Ostatnio naszła mnie ochota na miseczkę ciepłej owsianki z pysznymi dodatkami. Te dodatki są sycące,nieco jesienne, pyszne. Duża ilość masła orzechowego, słodki banan,aromat wanilii i cynamonu. Takie poranne zapachy i smaki wprawiają w dobry nastrój i zapewniają solidną porcję energii na cały poranek. Nawet taki wtorkowy. Kiedy pada, jest szaro, i zimno i  w ogóle myśl o wyjściu spod kołdry wydaje się najgorszym pomysłem na świecie. No, ale do pracy iść trzeba. Chociażby po to by wracając z pracy móc zajść do sklepu i kupić uroczą parę rękawiczek. Albo by móc kupić sobie samej bukiecik kwiatów na pocieszenie. O tak, takie śniadanie zdecydowanie ma terapeutyczną moc. Polecam każdemu.

Składniki:
5-6 łyżek płatków owsianych ( nie błyskawicznych)
300 ml mleka
1 banan
Czubata łyżka masla orzechowego
Szczypta cynamonu
Parę kropli ekstraktu z wanilii

Płatki zalewam wieczorem połową porcji mleka, dodaję wanilię i cynamon. Odstawiam do lodówki. Rano dodaję resztę mleka i podgrzewam około 2 minut. Dodaję masło orzechowe i podgrzewam kolejną minutę.
Owsiankę podaję z bananem.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.