Śniadania na słono

Drożdżowe racuszki z bananami

1 Min. czytania
Czy już wspominałam,że jestem bardzo racuszkowo/placuszkowa? Mogłabym je jeść kilogramami.Ostatnio siedząc w pracy i patrząc na monotonnie padający za oknem deszcz poczułam ogromną ochotę na racuchy. Takie drożdżowe, typowe, pyszne, słodkie, pachnące i takie domowe. Najczęściej robię je z jabłkami, albo solo i podaję wtedy z konfiturami. Tym razem jednak wykorzystałam dwa banany, których żywot wydawał się kończyć. Nie robiłam dotychczas racuchów z bananami,okazało się,że to był błąd. Smakowały bowiem wyśmienicie. Słodkie,delikatnie, z kremowymi kawałkami bananów. Idealne na kolację, albo na leniwe śniadanie. Wspaniale nadadzą się na słodki obiad. Jak dla mnie są po prostu rewelacyjne. Robią się prawie same, a smakują naprawdę wyjątkowo. Koniecznie musicie spróbować takich racuchów.

Składniki:
1/3 paczki świeżych drożdży
200 ml mleka
200 gramów mąki
1 duże jajko
2 banany
Łyżka cukru
Łyżeczka cynamonu
Parę kropli ekstraktu z wanilii
Masło klarowane do smażenia

Rozcieram drożdże z cukrem, dwiema łyżkami mąki i mleka, odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie dodaję resztę mąki,mleka i jajko. Ucieram gładkie ciasto,dodaję cynamon,wanilię a na końcu pokrojonego w plasterki banana. Odstawiam na 10 minut.
Rozgrzewam masło, smażę racuszki na rumiano. Podaję na ciepło, u mnie z  posypką owocową.

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

67 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.