Śniadania na słodko

Owsianka z orzechami, miodem i bananem

1 Min. czytania
Śniadaniowo się zrobiło. Dziś owsianka. Pyszna, bardzo kremowa, tak kremowa,że łyżka stoi. Nie wiem jak Wasze preferencje, ale ja osobiście szaleję za bardzo kremowymi i gęstymi płatkami z rana. Ten przepis jest banalnie prosty. Wieczorem zalewam płatki wodą, dodaję przyprawy, a rano dodaję tylko ciepłe mleko i dodatki. I gotowe. Błyskawicznie, pysznie i oczywiście bardzo zdrowo. A do tego wyjątkowo sycąca. Po takim śniadaniu przed długi czas nie będzie odczuwać chęci by coś przegryźć. A dzięki mieszance miodu, banana i orzechów zyskacie dobry humor na cały dzień.
Ten dobry nastrój będzie mi dziś wyjątkowo potrzebny. Przede mną sporo wyzwań i obowiązków. Najchętniej nie wychodziłabym spod ciepłej kołdry. Ale nie narzekam więcej, świat wzywa.

Składniki:
5 czubatych łyżek płatków owsianych
125 ml mleka
1 średni banan
Duża garść orzechów laskowych
Łyżka miodu plus do polania wierzchu
Szczypta cynamonu
Parę kropli esencji waniliowej

Płatki owsiane łączę z cynamonem,miodem i wanilią. Zalewam wodą, nieco ponad ich wysokość. Wstawiam na noc do lodówki.
Rano podgrzewam mleko, zalewam nią owsiankę. Kroję banana w plasterki, układam na wierzchu, posypuję orzechami i polewam miodem.

1510 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

1 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.