Dawno nie robiłam placuszków, więc tym chętniej spojrzałam na opakowanie twarożku homogenizowanego w lodówce. Zachciało mi się bowiem pysznych placuszków, szykowanych na twarożku. Lekkie, puchate, obłędnie pyszne. Smakujące nieco jak serniczki z patelni,ale są jeszcze delikatniejsze. Przygotowałam je sobie na słodki obiad. Z dodatkiem banana smakowały wybornie. Mój brat wyjadał mi te puchatki wprost z patelni, i się złościł,że zrobiłam ich za mało. Bo nieważne ile bym ich nie przygotowała, zawsze będzie za mało. Powiem Wam w sekrecie, że zakochałam się w nich do szaleństwa. Mam nadzieję,że Wam również będą smakować i przygotujecie je niejeden raz. Tym bardziej,że ich przygotowanie jest banalnie wprost proste, wystarczy parę chwil, dosłownie parę składników i gotowe.
Zima na mnie poczekała. Nie uleciała do morza. Pada śnieg, jest biało i pięknie. Jestem fanką zimy. Ale tej w bieli. Im więcej śniegu, tym więcej radości na mojej twarzy. Bardzo bym chciała by do marca było śnieżnie, a zaraz potem zrobiła się piękna wiosna. Wiem, wiem. Marzyć to ja sobie mogę.
Zima na mnie poczekała. Nie uleciała do morza. Pada śnieg, jest biało i pięknie. Jestem fanką zimy. Ale tej w bieli. Im więcej śniegu, tym więcej radości na mojej twarzy. Bardzo bym chciała by do marca było śnieżnie, a zaraz potem zrobiła się piękna wiosna. Wiem, wiem. Marzyć to ja sobie mogę.
Składniki:
300 gramów serka homogenizowanego naturalnego
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki mleka
Sok z połowy pomarańczy
Duża garść mieszanki keksowej
Masło klarowane do smażenia
Banan
Serek mieszam z mlekiem i sokiem z pomarańczy. Dodaję kaszę mannę, dokładnie mieszam i zostawiam na 5 minut.
Do ciasta na placki dodaję mieszankę keksową, rozgrzewam masło klarowane. Smażę średniej wielkości placuszki,około 2 minut z każdej strony.
Podaję na gorąco z bananem pokrojonym w plasterki.
uwielbiam wszelkie placuszki 🙂
😉
Fajny przepis, muszę wypróbować 😀 Raz robiłam serniczki z patelni (na serku typu Bieluch), ale z ugotowaną kaszą jaglaną i – cóż – wyszła breja, a nie placki. Aczkolwiek bardzo smaczna 😉
Pyszne i proste w wykonaniu 😉
Mam nadzieję, że smakuje równie pysznie, co wygląda 🙂
sucha kasza fajnie wchłonie płyn i da delikatność,ale placki będą się trzymać-co widać na zdjęciu 😉
tak smakuje:)
😉
Zarówno za nazwę jak i za wygląd je lubię. Ależ apetyczne. Serki homogenizowane lubię. Dawno nie kupowałam. Muszę koniecznie nabyć! 🙂
Coś mam problem z dodaniem komentarza 🙁
Pozdrawiam! Megly
W to, że były pyszne nie wątpię 🙂 Chyba tylko raz robiłam placki na serku homogenizowanym (albo na twarożku, nie pamiętam), ale teraz ta ilość białka mnie przeraża 😀
Z tym serkiem to muszę się rozpływać w ustach 🙂
Muszą być przesmaczne. 🙂 Poproszę jednego 🙂
Ależ bym sobie zjadła ☺
W towarzystwie banana placuszki muszą być przepyszne 😀
Fajny przepis. 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
dokładnie tak:)
🙂
🙂
Czasami robię i do ciasta dodaje starte jabłko lub banany 🙂
Placuszki moje ulubione 😉 Muszę zrobić Sikorka będzie zadowolona …super 😉
🙂
🙂
z lodami waniliowymi bym żarła;D
Uwielbiam takie placki 🙂
Bardzo smacznie wyglądaja i są rzeczywiście pulchniutkie. Pozdrówka 🙂
🙂
🙂
🙂
Pulchniutkie, pyszne i pomysłowe 🙂
jaka apetyczna nazwa!!! bardzo pasuje do tych placuszków;)
Już wiem co na obiad dziś robię! 🙂
Muszę zrobić, bo akurat mam fazę na wszelkiego typu placuszki, a te oprócz wyglądu i fajnych składników zachęcają też nazwą 🙂
U nas śniegu jak kot napłakał… Ale z jednej strony to dobrze; przynajmniej do pracy dojeżdżam bez problemów 😉
W Danii nie mają serków homogenizowanych, buuu…
Bardzo lubię takie placuszki, a z wszelkimi serkami są przepyszne 🙂
lubię takie placki na słodko. To świetne śniadanie bądź czasami kolacja.
A ja nie lubię placuszków 🙂
🙂
🙂
u mnie jeszcze sporo,ale ponoć idzie deszcz 🙁
polecam 🙂
🙂
🙂
🙂
Pycha …. jakie fantastyczne placuszki! 🙂 I nazwa jaka fajna … 🙂
Placki zawsze zjem ze smakiem 🙂
🙂