Śniadania na słono

Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną

1 Min. czytania
Kiedy myślę o moim comfort food, do głowy od razu przychodzi mi zapiekany ryż. To cudowne danie kojarzy mi się z dzieciństwem, cudownymi leniwymi dniami,kiedy mama rozpieszczała zakatarzone dzieci słodkimi obiadami. Szczególnie uwielbiam ryż z jabłkami, gorący, pachnący cynamonem, delikatnie słodki, po prostu pyszny. Ostatnio po ciężkim dniu pracy naszło mnie na taki właśnie obiad, przywołujący miłe wspomnienia, mało pracochłonny, pyszny i na słodko oczywiście. Do głowy wpadł mi ryż. Ryż z jabłkami. Zrobiłam go trochę inaczej, jak lubię, czyli po swojemu. Zrezygnowałam z maminej warstwowej formy zapiekanki, u mnie na dnie znalazły się owoce, a na górze ryżowa warstwa, Całość wyszła dokładnie tak jak planowałam. Rozgrzewająca, przywołująca miłe wspomnienia, pachnąca jesienią. Polecam na każdą porę dnia danie przywołujące dziecięcy uśmiech.

Składniki:
250 gramów ryżu jaśminowego
2 jabłka-twarde i kwaskowate, najlepsze są kosztele
Jajko
Dwie garście suszonej żurawiny
2 łyżki masła plus odrobina do formy
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Łyżeczka cynamonu plus do posypania

W garnku z grubym dnem rozgrzewam łyżkę masła, wsypuję ryż i podsmażam aż stanie się szklisty. Następnie zalewam około 400 ml wody, dodaję szczyptę soli,parę kropli ekstraktu z wanilii i gotuję około 12 minut-ryż nie może się rozgotować, najlepiej jakby pozostał lekko niedogotowany. Studzę.
Jabłka obieram ze skórki, kroję w kostkę, posypuję cynamonem i żurawiną.

Naczynie do zapiekania smaruję masłem, wykładam na dno jabłka z żurawiną. Ostudzony ryż mieszam z jakiem, wykładam na jabłka. Wierz posypuję wiórkami masła, piekę całość przez 25 minut w 175 stopniach. Przed podaniem posypuję cynamonem.

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

55 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.