Kto ma ochotę na sernik? Ja zawsze. Tym razem wersja z borówkami i korzenną kruszonką. Prosto i oczywiście bardzo smacznie. Jak ja się cieszę, że borówki są dostępne cały rok. Wspaniałe owoce, które jak się okazuje, genialnie pasują do sernika. To prosty przepis, który każdemu wyjdzie, i na każdym zrobi wrażenie. Korzenne zimowe smaki i borówkowa świeżość, czy można się jej oprzeć? Oczywiście, że nie! To kremowy i delikatny sernik, w sam raz na lekki deser w sobotnie popołudnie, albo i w środku tygodnia. Musicie go koniecznie przygotować.Mi wyjątkowo smakował. Pewnie to przez dodatek mascarpone do twarogu…. Ach, rozmarzyłam się. Taki sernik poprawia nastrój. Czekam na słońce. Po trzech szarych dniach z ciągłym deszczem zaczynam mieć lekko dość tej aury. Wyjątkowo ciężki mi wstać z łóżka! A jeszcze ciężej mi chodzić do pracy. Zdecydowanie do życia potrzebne mi słońce!
Składniki:
600 gramów twarogu ( u mnie śmietankowy ze Strzałkowa)
300 gramów serka mascarpone
3 jajka
1,5 opakowania budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru
2 garście borówek
200 gramów herbatników
2 łyżki przyprawy korzennej
60 gramów roztopionego masła
2 łyżki cukru
Borówki myję, zostawiam do odcieknięcia.
Ucieram twaróg z cukrem, dodaję serek mascarpone i ucieram aż oba rodzaje sera się połączą. Dodaję jajka, ciągle mieszając. Na koniec dodaję budyń śmietankowy.
Szykuję kruszonkę, 3/4 herbatników kruszę. Dodaję masło, przyprawę korzenną i cukier, masa powinna przypominać klasyczną kruszonkę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, na nim kładę warstwę herbatników. Wylewam masę sernikową, z wierzchu kładę borówki, posypuję kruszonką.
Sernik piekę 10 minut w 190 stopniach, następnie obniżam temperaturę do 165 stopni i piekę ciasto 65 minut.
Sernik studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przekładam do lodówki, najlepszy jest na 2 dzień.
Od dawna nie jadłam sernika 😉
Pyszny serniczek☺
Jaki pyszny serniczek 🙂
Ooooo! Wspaniały!
Częstuję się…
Jem oczami 🙂 Masz talent do wypieków! Pozazdrościc 🙂
Nie został Ci tam czasami jeszcze kawałek dla mnie? 🙂
Wygląda super – może spróbuję, bo junior chory, siedzimy w domu, to i kuchenne szaleństwo mi się załącza 🙂
ja mogę jeść codziennie:)
🙂
🙂
proszę bardzo!
wpadaj, kawałek będzie i nawet dla Juniora coś się znajdzie!
bardzo dziękuję:)
Mmmm! Pychota! Uwielbiam takie serniczki 🙂
😉
nigdy nie jadłam takiego sernika z borówkami, wygląda pysznie :))
Serniki uwielbiam, z borówkami robię też 🙂 super przepis!
polecam więc:)
😉
o rany, nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić korzenną kruszonkę. Uwielbiam jesienne aromaty i z pewnością skuszę się na taki akcent w przyszłości. Dzięki za pomysł 😀
Bardzo ciekawe połączenie smakowe.
Ciekawy ten sernik, z chęcią bym go spróbowała. 😉
🙂
🙂
🙂
WOW! To musi być przepyszne! Pozdrawiam!^^
🙂
W sobotę robię sernik! Wygląda przepysznie 🙂
dziękuję:)
ciasto idealnie dla mnie 🙂
😉
Ciekawi mnie smak połączenia borówek z przyprawą korzenną. Spróbuję 🙂
polecam!
Z takim przepisem spotykam się po raz pierwszy.
Borówki uwielbiam, ale nie miałam okazji ich jeszcze smakować w cieście. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu 😀
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
🙂
Mistrzyni sernika znowu w akcji 😊 Sernik jak zwykle perfekcyjny 👍
sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto- a jak dodać do tego borówki <3
Przepis super xx
Nie jestem fanką serników ale ten wygląda bardzo zachęcająco z kubkiem gorącej herbaty 🙂
dziękuję:)
😉
😉
Rewelacja <3
Mi serniki nie wychodzą, ale na razie nie ubolewam skoro i tak ich nie jem 🙂 za młodu zawsze wolałam makowce 🙂
😉
ja kocham serniki 😉
Ulubiony deser? 🙂
Niestety serniki już nie dla mnie 🙁
totalnie dla mnie:D
🙁
😉
Uwielbiam serniki tak samo jak mój mąż. A tego przepisu jeszcze nie miałam okazji wypróbować.