
Szarlotka, wyjątkowo wdzięczne ciasto. Lubią ją niemal wszyscy. pasuje praktycznie na każdą okazję. Dodatkowo nie jest to zbyt skomplikowany wypiek. Najważniejsze są dobre jabłka i kruche ciasto. Takie, które jest kruche, ale nie twarde, rozpływające się w ustach. Owoców musi być naprawdę dużo! Do tego cynamon i płatki migdałowe. I jest pysznie! Taka szarlotka to istna rozkosz dla ciała i dla ducha. Wygląda uroczo i jeszcze lepiej smakuje. Kiedy w domu pachnie szarlotką, już nie ma odwrotu. Czuję jesień całą sobą. Serdecznie polecam, upieczcie ją sobie, bliskim, przyjaciołom. Zanurzcie się w odrobinie jesieni! Ja po 8 dniach chorobowego, nieśmiało ruszam na zewnątrz. Przede mną spacer. Oby to lekkie słońce nie zniknęło!

Składniki:
4 jajka
500 gramów mąki pszennej
200 gramów cukru
250 gramów masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 jabłek, dość kwaśnych
1 czubata łyżka cynamonu
6 łyżek płatków migdałowych
2 łyżki cukru
Szczypta soli
1 łyżka kaszy manny
Dodatkowo:
Cukier puder

Oddzielam białka od żółtek.
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier i masło, siekam. Dodaję żółtka i śmietanę, szybko zagniatam kruche ciasto, zawijam w kulę, chłodzę godzinę.
W międzyczasie obieram jabłka, kroję je w plasterki, posypuję cukrem i cynamonem.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciasto wałkuję, przekładam na blachę do pieczenia-wykładam ją papierem. Ciasto dokładnie nakłuwam widelcem i posypuję kaszą. Na ciasto wysypuję jabłka,posypuję dwiema łyżkami płatków migdałowych. Na jabłka delikatnie wykładam pianę z białek, posypuję resztą płatków migdałowych.
Placek piekę 35 minut w 185 stopniach. Gdy wystygnie posypuję go cukrem pudrem.
Szarlotkę to ja zawsze i wszędzie 🙂
Takije szarlotki to ja nie znam 🙂
Delicious.
http://www.rsrue.blogspot.com
to taka klasyka w sumie:)
Uwielbiam szarlotkę w każdym wydaniu. Pychota.
jak i ja!
😉
No nie powiem, narobiłaś mi smaku na szarlotkę. Co prawda bez cynamonu, ale za to zdecydowanie z płatkami migdałów! 😀 Muszę wypróbować ten Twój przepis, tylko zostaje dorwać ładne jabłka. 😉
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, więc nie mogłabym się oprzeć 🙂 pychotka 🙂
🙂
🙂
Cudna☺
Pyszna szarlotka 🙂
😉
dziekuję!
Uwielbiam domowe szarlotki 🙂 I duzo cynamonu 🙂
Bardzo lubię szarlotkę, ale z migdałami jeszcze nie jadłam 😉
ojeny! to bardzo lubię! <3
Moje smaki 🙂
Cudowna. Uwielbiam takie ciasta 🙂
😉
😉
😉
polecam!
im więcej tym lepiej!
Wygląda pysznie aczkolwiek dla mnie wersja bez cynamonu bo jestem uczulona
zjem całą blachę i będę chciała jeszcze xd
Koniecznie trzeba upiec!
można pominąć:)
koniecznie!
😉
U mnie klasyka to kruche ciasto przekładane jabłkami 🙂
totalnie moje smaki, zwłaszcza na jesień!
🙂
Idealne jesienne ciasto 🙂
🙂
Wygląda smakowicie 🙂
🙂
Szarlotka wydaje się bardzo prosta do zrobienia, z chęcią przetestuję w najbliższym czasie 🙂
Ta szarlotka jest genialna! Cudownie pachnie i świetnie smakuje!
Fajne połączenie 🙂
zostało coś?:D
Dawno już nie jadłam szarlotki, może czas najwyższy zrobić 🙂
😉
koniecznie!
polecam!
😉
Aż mi narobiłaś smaka na taką szarlotkę 😍 chyba jutro coś upichcę😁
🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂