Dziś przepis na coś prostego, ale bardzo smacznego. Jako,że mamy tu dodatek mąki razowej i brak białego cukru,śmiało można też uznać,że jest to słodkość nieco zdrowsza niż inne. Można więc śmiało skusić się na jeden kawałek więcej, a co jeden, jak jest coś dobre, weźmy od razu dwa razy więcej. To ciasto zdecydowanie jest bardziej zdrowe niż inne, i bardzo smaczne. Delikatne, chociaż dodałam mąki razowej pełnoziarnistej. Lekko karmelowe w smaku-to dzięki kokosowemu cukrowi, który całkowicie wyparł białego kolegę. Koniecznie spróbujcie upiec ciasto z jego dodatkiem, zapach Was uwiedzie. Jest też niestety możliwość,że czekoladowo-karmelowy aromat skusi też sąsiadów. Wtedy możecie albo udawać,że nie ma nikogo w domu i jeść w ukryciu ,albo potulnie upiec drugą blaszkę i dzielić się tym szczęściem jakim jest kawałek babki do filiżanki pysznego kakao.
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki mąki razowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki pszennej
150 gramów masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru kokosowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
parę kropli ekstraktu waniliowego
łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy
Masło roztapiam i studzę. Jajka ucieram z cukrem na puch, dodaję ekstrakt waniliowy. Do jajecznej masy dodaję masło. Mąkę pszenną i razową przesiewam, dodaję proszek do pieczenia, łączę z masą maślano-jajeczną i dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie nierówne części. Do większej dodaję mąkę ziemniaczaną, do mniejszej kakao. Do formy na babkę wylewam jasne ciasto, na to wykładam łyżką ciemne, lekko mieszam je widelce z jasną masą.
Ciasto piekę przez 50 minut w 170 stopniach.
Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
A po deserze czas na spacer. Może po zaśnieżonej Długiej?
Ale pychotka 🙂
Ja nie podzieliłabym się z sąsiadami, bo wiercą i remontują od trzech miesięcy 🙁 takie pyszności zjadłabym sama! 🙂
Tak. Możesz się podzielić z nami wszystkimi:)
Brzmi pysznie 🙂
Wspaniała baba
Wspaniała baba
😉
😉
😉
Mój odkąd tu mieszkam wciąż coś remontuje, rozumiem ból 🙂
😉
😉
😉
Wspaniała baba, lubię taką wzorzystą 🙂
😊