Dziś przepis na coś prostego, ale bardzo smacznego. Jako,że mamy tu dodatek mąki razowej i brak białego cukru,śmiało można też uznać,że jest to słodkość nieco zdrowsza niż inne. Można więc śmiało skusić się na jeden kawałek więcej, a co jeden, jak jest coś dobre, weźmy od razu dwa razy więcej. To ciasto zdecydowanie jest bardziej zdrowe niż inne, i bardzo smaczne. Delikatne, chociaż dodałam mąki razowej pełnoziarnistej. Lekko karmelowe w smaku-to dzięki kokosowemu cukrowi, który całkowicie wyparł białego kolegę. Koniecznie spróbujcie upiec ciasto z jego dodatkiem, zapach Was uwiedzie. Jest też niestety możliwość,że czekoladowo-karmelowy aromat skusi też sąsiadów. Wtedy możecie albo udawać,że nie ma nikogo w domu i jeść w ukryciu ,albo potulnie upiec drugą blaszkę i dzielić się tym szczęściem jakim jest kawałek babki do filiżanki pysznego kakao.
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki mąki razowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki pszennej
150 gramów masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru kokosowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
parę kropli ekstraktu waniliowego
łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy
Masło roztapiam i studzę. Jajka ucieram z cukrem na puch, dodaję ekstrakt waniliowy. Do jajecznej masy dodaję masło. Mąkę pszenną i razową przesiewam, dodaję proszek do pieczenia, łączę z masą maślano-jajeczną i dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie nierówne części. Do większej dodaję mąkę ziemniaczaną, do mniejszej kakao. Do formy na babkę wylewam jasne ciasto, na to wykładam łyżką ciemne, lekko mieszam je widelce z jasną masą.
Ciasto piekę przez 50 minut w 170 stopniach.
Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
A po deserze czas na spacer. Może po zaśnieżonej Długiej?
Jeszcze trochę i Wielkanoc także tym bardziej taki przepis się przyda 😀
Uwielbiam wszystko co waniliowe! 🙂
Ale mega smakowicie. :3 A co do spacerów, to mimo pogody jestem na tak.
Wygląda obłędnie:))
lubię babki. <3
🙂
póki jest śnieg spacery są super:)
dziękuję 🙂
🙂
🙂
Wspaniała babeczka 🙂
Taka babka i kakako i magiczny podwieczorek gotowy 🙂
😉
dokładnie 🙂
prosta ale za to jaka smaczna 🙂
Całe szczęście, że piecze mi się karpatka w piekarniku, bo już byś miała gościa… 😉
Kusisz Kochana:)
Wyobraziłam sobie ten cudny zapach i aż mi w brzuchu zaburczało!
😉
😉
😉
😉
Takiej baby to ja jeszcze nie jadłam:D
🙂
wybrałabym chyba drugą opcję i od razu upiekła dwie takie babki,bo czuję, że są przepyszne!
🙂
Babka jak marzenie 😀
🙂
Jejku… ależ to musi smakować! A gdzie kupić cukier kokosowy? Rozpływam się… Pozdrawiam cieplutko 🙂
Ja kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, myślę,że w większości takich sklepów jest ten cukier:)
Przepysznie wygląda 😀 Aż mam ochotę na deser 😀 mniam, mniam 😀
Razem z moją mamą uwielbiamy babki 😀 Wypróbuję tą Twoją 😀
masło i mąka pszenna odrzucają mnie na kilometr.
masło ze względów estetycznych (gdy się wie, jak jest coś wytwarzane, to…), pszenna – zdrowotnych (pan gluten wita).
aczkolwiek przepis z pewnością warty modyfikacji, coś by z niego wyszło.
😉
Ja akurat nie mam nic do glutenu, wręcz muszę unikać innych mąk niż lekka pszenna, ale czasem grzeszę 🙂 A masło? Kupuję wytwarzane domowo 🙂
😉
Pyszna babka, bardzo taką lubię 🙂
😉
Chciałabym.
Bardzo apetyczne ciacho, a spacer taką uliczką, to sama przyjemność 🙂
Bardzo apetyczne ciacho, a spacer taką uliczką, to sama przyjemność 🙂
to ciacho wygląda zbyt dobrze <3 mmmm.. musiało smakować wybornie 😉
Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie! Po prostu genialne!
Co powiesz na wspólną obserwację? Jakby co to zaobserwuj i daj znać u mnie, a się odwdzięczę! 🙂
http://ola-watala.blogspot.com/
To ja sięgam po kawałek, dawno nie jadłam takiej babki 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Babeczka palce lizać! Takie połączenie musi być udane :)))
Uwielbiam takie babki!