Ciasta

Ciasto kokosowe z jabłkami

1 Min. czytania
Po świątecznych sernikach i makowcach zapragnęłam czegoś prostego. Ot, zwykłego ciasta, które robi się szybko i pysznie smakuje. Nie chciałam spędzać godzin w kuchni, ale chciałam ciasta. Wymyśliłam więc sobie bardzo proste ciasto z kokosem i jabłkami,zatopionymi w cieście, dzięki temu ciasto wygląda dość ciekawie. Szybkie, bardzo smaczne,o wakacyjnym zapachu kokosa. A jeżeli dodamy do tego filiżankę, nie lepiej solidny kubek gorącej czekolady i dobry film, to już w ogóle można zapomnieć o mrozach. Taką zimę właśnie uwielbiam. Jeszcze nieco śniegu i byłoby idealnie. Ale nie narzekam, mam w końcu fantastyczne ciasto, z którymi żadne mrozy nie są mi straszne.

Składniki:
125 gramów masła
5 łyżek cukru
3 duże jajka
200 ml mleka
350 gramów mąki
4 łyżki wiórków kokosowych
Łyżka proszku do pieczenia
3 twarde jabłka
Ekstrakt waniliowy
Cukier puder do posypania

Masło i kasza manna do formy

Masło ucieram z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gdy masa jest puszysta czas na jajka,gdy ładnie połączą się z maślaną masą dolewam mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję wiórki kokosowe i łączę z maślano-jajeczną masą.
Tortownicę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto.
Jabłka obieram, kroję na połówki, z wiechu delikatnie nacina,układam jabłka na cieście. Placem piekę przez 35 minut w 185 stopniach.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

68 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.